inf den burgasПредставители на община Ивайловград взеха участие в информационен ден, в който бяха представени възможностите за работа на български строителни работници в Израел. Официалните лица на срещата в Бургас бяха Н.Пр. Шаул Камиса-Раз - посланик на държавата Израел у нас, кметът на община Бургас Димитър Николов, Камелия Лозанова - изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Освен възможностите за работа в Израел, организаторите на  информационната кампания предоставиха и повече информация за условията за живот там.

По време на срещата посланикът на държавата Израел у нас обеща, че ще насочи усилията си  квотата от 3000 работници да бъде увеличена с още 3000. Той заяви, че Израел има остра нужда от строителни работници, а в същото време икономическата криза влияе негативно и върху безработицата в България. Според Н. Пр. Шаул Камиса-Раз спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на гражданите  на двете държави, дава възможност на хора без работа да си осигурят легални и високи доходи и да повишат стандарта си на живот.

Месечното възнаграждение по договор в Израел възлиза на около 2000 щ.д.

75% от кандидатите, преминали успешно практическите изпити, заминават за работа в Израел, обясни Камелия Лозанова, изп. директор на Агенцията по заетостта.

Информационният ден се организира от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Посолството на Израел в България, ПИБА- Израелската служба за заетост, Община Бургас и неправителствените организации "Join"  и "Sela" .